Hogyan szabadulhatok meg a pornóképek emlékeitől?

Hogyan szabadulhatok meg a pornóképek emlékeitől?

Ma már 7 hónapja, hogy nem nézek pornót. 6 hónapja járok egy lánnyal. Nincs már gondom a pornóval, azon kívül, hogy a régi képek időnként bevillannak, de amikkel egyébként nem foglalkozom, és örömöm sem telik bennük.

A barátnőmmel szeretnénk megházasodni. Neki azonban gondot jelent, hogy időnként egy-egy pornókép bevillan nálam, és ez szomorúvá teszi őt. Egyszerűen az a tény, hogy ez megtörténik velem, nagyon szomorúvá teszi őt.

Attól tart, hogy ha majd megházasodunk és szeretkezni fogunk, más nők is ott lesznek a fejemben. Ettől majd az aktus elveszti különlegességét, ő pedig megalázva érzi magát. Sőt, úgy érzi, hogy amikor majd megházasodunk és feltárja előttem a testét, csalódni fogok majd, mert nem olyan a teste, mint egy pornósztáré.

Szóval, azt szeretném kérdezni, hogy miként tudnám őt segíteni, hogy jobban érezze magát, és azt is szeretném tudni, hogyan tudnám az agyamból eltávolítani ezeket a képet, vagy kevesebbet gondolni rájuk, vagy bármit, ami az egész szituációt rendezné.


VÁLASZ


A neurobiológia áldása és átka az, hogy képesek vagyunk emlékezni az intenzív tapasztalatainkra.

Donald Hilton idegsebész a pornót „szuper inger”-nek nevezi, és ez alatt azt érti, hogy óriási intenzitása miatt szó szerint beég az emlékező központunkba. De amíg az agyunk esetleg őrzi a valaha látott pornó képeket, Krisztus által felemelt értelmünk nagyszerűsége az, hogy a képeknek nincs többé hatalmuk rajtunk.

Például, Dr. Mark Laaser egy szexuális függőségeket kezelő terapeuta, és ő maga is 25 éven keresztül ilyen jellegű felépülési szakaszon ment keresztül. Engedélyével írom le itt, amit ő is mond, hogy a szexuális kiélési viselkedésmódjainak sora olyan  hosszú, hogy itt nincs hozzá elég hely. Röviden, az agya tele van a pornóval és más emberekkel kapcsolatos szexuális emlékképekkel.

Egyszer meghívták, hogy vegyen részt egy agykutatási kísérleten a Vanderbilt Egyetemen, ahol azt vizsgálták, miként indítja be a bejátszott pornó klip az agy egyes részeit. Mark beszélt feleségével és szponzorával, majd vonakodva beleegyezett a kutatásban való részvételbe. Lejátszottak neki egy rövid pornó jelenetet, miközben az agya műszeres megfigyelés alatt volt. Majd 4-6 hetet kellett várnia az eredményre. Amikor a tanulmány eredményei megérkeztek, biztos volt benne, hogy kiállta a próbát.

Jelezte a kísérleten, hogy a képek nem hozták őt kísértésbe, és nem indult be tőlük. A kutatás vezetője közölte vele, hogy bizony lebukott, merthogy a lámpák olyan színesen villogtak, mint a karácsonyfa. Mivel Mark már régóta van a felépülés útján, ezért az ő agyának megfigyeléséből két külön felfedezést tudtak rögzíteni. Amikor megmutatták neki a képeket, az agyának emlékező rendszere hirtelen felvillant, „mint a karácsonyfa”, mondta a kutató. De ezután történt valami érdekes. Az agynak az a része, amely a kísértésért és a szexuális felindultságért felelős, kikapcsolt. Az ő felépülésének évei képessé tették rá, hogy miközben teste ki van téve egy kép látványának, ne válaszoljon rá.

Mit jelent ez a te esetedre nézve? Azt jelenti, hogy bár ezek a képek még többször megjelenhetnek a fejedben, minél kevesebbszer mész bele a kísértésbe, amit hoznak, annál hamarabb eltűnnek majd és annál kevesebb erejük lesz rajtad. És minél hosszabb időt töltesz pornó nélkül, annál inkább helyre áll benned az egészséges nő test látványának és formájának érzékelése, szemben a pornóiparban bemutatott, plasztikázott testekkel.

Röviden, minél következetesebben megéled, hogy nem válaszolsz a képekre, amelyek a fejedben megjelennek, annál ritkábban fognak megjelenni, és annál inkább eloszlanak majd a barátnőd félelmei saját maga alkatával kapcsolatban, mert észreveszed, hogy magad is a valóságot vágyod – vagyis őt magát, és nem a múltban látott olcsó utánzatokat.

Folytasd a jó harcot!

Dr. Todd Bowman, Klinikai pszichológiai szaktanácsadó

Vélemény, hozzászólás?