Parázna vágy vagy természetes hajlam?

A férfiak számára a felépülésük folyamatában az egyik legnehezebb kihívás az, hogy megkülönböztessék, mi a természetes vágy és különválasszák azt a múltbeli pornófogyasztás következményeitől. Valóban, a pornófogyasztás következményei között ott van mások tárgyiasítása, túlzott foglalkozás szexszel kapcsolatos gondolatokkal és fantáziákkal, az intellektus elhomályosodása, akaratgyengeség. Ugyanakkor az is igaz, hogy másokkal való közösségre lettünk teremtve, természetes módon magával ragad minket a szépség, és megmozgat, ha valaki vonzó. Szóval, nincs semmi meglepő abban, hogy nehéz különválasztani szívünkben a az egységre, közösségre és szeretetre irányuló természetes vágyakat, melyekkel naponta találkozunk a paráznaság következményeitől.
Felmerülhet pl. egy fiatalemberben, hogy miért is bámul annyira egy lányt a szentmisén: talán azért, mert régebben pornót nézett, vagy egyszerűen azért, mert normális 19 éves srác?
A következők segíthetnek világosabban látni a különbséget:
Felbukkanó gondolatok: ezek egyszerűen csak vannak. Sokszor minden logikus összefüggés nélkül jelentkeznek. Nem keressük őket, ennek ellenére megjelennek. Előfordul, hogy ezek a tolakodó gondolatok egyszerűen olyan emlékek, melyeket egy bizonyos helyzet idéz elő. Például, ha egy fiatal arra használja a pornót, hogy a szülei veszekedése nyomán benne támadt stresszt enyhítse, felnőtt korában, amikor veszekedő emberek között van, indítást érez arra, hogy pornót nézzen. Ebben az esetben maga az emlékezete jelzi, hogy az ilyen jellegű stresszre a múltban pornó nézéssel reagált. Ezek a fajta gondolatok hasonlóan működhetnek, mint egy autóbaleset utáni emlékezet-bevillanások (flashback), különösen, ha nagyon fiatal korban találkozott valaki pornóval. Amikor egy gyermek pornót lát, sokkolóan hathat rá és összezavarhatja őt, valamint olyan izgalmakat ébreszthet benne, aminek feldolgozására még nem képes. Ebben az esetben az emlékezet, hogy értelmezze amit látott, folyamatosan előhozza a régi képeket, hogy megpróbálja összerakni, mi történt. Ugyanez vonatkozik arra is, amikor valakinek autó balesete volt. Amikor az ilyen ember azon a vidéken halad út autóval, ahol a baleset történt, a teste megfeszül. A tolakodó gondolatok önmagukban erkölcsileg semlegesek.
Izgalom: A szexuális izgalom sokszor vezet visszaeséshez, különösen akkor, ha az illető már pubertás kora előtt nézett pornót. Önmagában a szexuális izgalom erkölcsileg semleges, és előjöhet a szexualitással kapcsolatos gondolatok és fantáziáktól függetlenül is. Rendes szexuális fejlődés során egy fiatalember gyakran tapasztal szexuális izgalmat, különösen reggel, ébredés után. Ugyanakkor azt is megtapasztalja, hogy ez az izgalom rövid időn belül lecsillapodik. Amikor azonban már van egy pornós “története”, a szexuális izgalom pornós emlékekkel és szexuális fantáziával társul, amit nehéz lehet különválasztani a fiatalnak. Az ilyen helyzet alkalmat ad a kísértésnek, főleg, ha már régóta maszturbál valaki. Így tehát nagyon fontos résen lenni és tudatában lenni annak, hogy a rendszeres szexuális izgalom akkor is jelentkezni fog, ha az illető személy tud maga mögött egy sor szexuális bűnt, és akkor is, ha nem.
Kísértés: A kísértés sok alakot ölthet, de a gyökerénél mindig a hazugság van, általában magunkkal kapcsolatos hazugság. Ha jó keresztény lennél, nem lennének ilyen gondolataid. Már rég el kellett volna hagynod ezeket. Ha most pornót nézel, jobban fogod érezni magad. Megérdemled, hogy pornót nézz, hiszen egy nehéz napod volt és teljesen egyedül vagy. Vagy: Ugyan kinek ártasz vele, ha pornót nézel? – ezek mind kísértések, és elvezethetnek a fantáziáláshoz.
Rögeszmés gondolatok:
Ez a gonosz léleknek az értelemre ható befolyása, melynek eredményeképpen a kísértés sokkal erősebb és állandó és nagyon nehéz legyőzni, szinte lehetetlen. A személy úgy érzi, zaklatják a bosszantó gondolatok vagy fantáziák, hogy kínozzák minden alkalommal, és egyes esetekben akár az őrület küszöbéig juthat. Ám itt nem őrültségről van szó, hanem ún. megkötözöttségről. Hogyan alakul ez ki és mit lehet vele tenni? Arra vagyunk teremtve, hogy kötelékben, kapcsolatban, egységben éljünk. Isten terve szerint ezek a vele és szeretteinkkel való, életadó kötelékek. Amikor azonban az ember – miután az életben sebeket szenvedett, vagy félrevezették, félrenevelték – átadja önmagát és vágyait a pornónak, egy prostituáltnak vagy más tisztátalan kapcsolatnak, kialakulhat olyan kötelék, amely már nem életadó, hanem az ellenkezője. Ezt a köteléket pedig a sátán tudja használni arra, hogy rögeszmés gondolatokat sugalljon. Itt szabadító imára van szükség.
Fantázia: A fantázia az, amikor beleegyezünk szexualitással kapcsolatos gondolatokba, és szándékosan foglalkozunk velük. Itt valósul meg az, amiről Jézus beszél: “ha valaki vággyal néz asszonyra”. II. János Pál a Test Teológiá-jában világos definíciót adott arra nézve, mit jelent parázna vággyal nézni:
“A szívben paráználkodás” akkor történik, amikor a férfi “parázna vággyal néz asszonyra”, ami egy teljesen belső cselekedet. Ebben az esetben a férfinak egy olyan nőre irányozott vágya, aki nem a felesége, annak érdekében, hogy úgy egyesüljön vele, mintha a felesége volna. Ezt a vágyat maga a nézés fejezi ki”
Általános audiencia, 1980, április 23.
Más szóval, észrevenni egy nőt, izgalmat érezni ettől, illetve ha a szépsége magával ragad – ez az élet természetes velejárója, ami azt jelzi, hogy szeretetre és kapcsolatra lettünk teremtve. Viszont valakire úgy nézni, hogy közben vele kapcsolatban szexuális fantáziákkal foglalkozunk, parázna vággyal való nézést jelent.
Dr. Dan Siegel kifejlesztett egy metódust, melynek segítségével könnyebben meg tudjuk különböztetni gondolatainkat és érzéseinket. Segít lelassítani és használni értelmünket, hogy értelmezni tudjuk érzelmi reakcióinkat a kísértés hevében. Így tudunk majd döntést hozni, amely kiragad a bűvös körből.
Kíváncsiság. Figyeld meg a tapasztalatodat, amiben éppen vagy és tegyél fel egy-két kíváncsi kérdést. Most bámulom ezt a nőt: vajon miért történik ez most velem? Valakire emlékeztet? Gondolok most arra, hogy pornót nézzek? Miért ez jár a fejemben? Mi történt velem a mai napon? Magányos vagyok? Stresszelt vagyok? Van valami, amit szeretnék elkerülni?
Nyitottság. Legyél nyitott, bármi legyen is az, amit most tapasztalsz. Ha megpróbáljuk kizárni ezeket a gondolatokat és érzéseket, ha elhallgattatjuk őket, nem fogunk választ kapni a fenti kérdésekre. Könnyen lehet, hogy tudatosítani kell: magányosak vagyunk, gyászolunk valamit, unatkozunk – épp ezek a szituációk, amikor az emlékezetünk visszavágyik a szexuális fantáziálásba, hogy kitöltse életünk ürességét.
Elfogadás. Fogadj el mindent, ami éppen itt és most történik benned. Most éppen fantáziálok. Most éppen szeretnék pornót nézni. Tényleg magányos vagyok. Hiányoznak a barátaim, vagy hiányzik a régi barátnőm.
Szerető gyengédség. Légy magad iránt szerető gyengédséggel. Nincs szükség rá, hogy ellenőrzés alatt tartsd gondolataidat, melyek maguktól jönnek. Viszont el tudod dönteni, hogy mi legyen velük. Persze, hogy pornóra gondolok – hiszen a főnököm ma ordítozott velem és megszégyenültem. Ez a lány emlékeztet valakire a múltból, és az emlékezetemben a régi gondolatok és érzések jöttek elő. Nem aludtam ki magam ezen a héten, és az agyam hozzászokott, hogy ilyenkor pornóval elégítse ki a szükségeket.
Miután rátekintettél a jelen gondolataidra, hívj fel egy barátot, vagy bizalmas társadat, hogy átbeszéld vele a dolgokat. Vidd Jézus elé imában az összes ilyen felismerésedet, elmondva neki pontosan azt, ami a szívedben van. Kérd őt, hogy lépjen be gondolataid világába, hozzon világosságot oda, ahol sötétség és zavarodottság van, igazságot oda, ahol hazugságok uralkodnak. Ha ezt rendszeresen gyakorlod majd, észreveszed, hogy egy idő után könnyebb. A múltbeli gondolatok és bűnök maradványai elhalványulnak, és észreveszed, hogy egy új normalitás költözött be az életedbe.

Vélemény, hozzászólás?