Szólnom kellene a szüleimnek a pornó függőségemről?

Szólnom kellene szüleimnek a függőségemről?

16 éves fiú vagyok, és kb. 7 éves korom óta vagyok pornófüggő. Gyűlölöm az egészet, és szeretnék megszabadulni tőle. A szüleim nem tudnak róla, és folyton igyekeztek mindenféle webes szűrő segítségével megvédeni engem ezektől, csakhogy mindig találtam rá módot, hogy megkerüljem a szűrőket. Gondolkodom, hogyan tudnék megszabadulni a függőségemtől anélkül, hogy a szüleim megtudnának valamit. Vannak barátaim, akikhez odamehetnék segítséget kérni, hogy kísérjenek a felépülésem útján, de egyelőre nem volt hozzá bátorságom. Ha megkérem a barátaimat, hogy legyenek partnereim abban, hogy beszámolok nekik haladásomról, szólnom kell a szüleimnek is a függőségemről?


VÁLASZ


Előszöris, szeretném neked megköszönni, hogy ilyen nyíltan feltártad a küzdelmeidet, és hogy le akarsz számolni a pornóval. Továbbá, tudnod kell, hogy nem te vagy az egyetlen, aki a szülők bevonása nélkül szeretne felhagyni a pornó nézésével.

Az egyik dolog, amire bátorítani szeretnélek, hogy gondold át: az, hogy nem beszélsz róla  a szüleidnek, őket védi, vagy téged? Azt értem ez alatt, hogy természetes, ha szeretnénk megóvni szüleinket a szomorúságtól, haragtól, csalódástól és félelemtől, ha netán kiderülne rólunk, hogy pornóval küzdünk.

Talán saját magukat vádolnák azért, hogy nem tettek eleget annak érdekében, hogy támogassanak téged, ami teljesen természetes a szülőknél, különösen, ha még szűrő szoftvereket segítségét is bevetették, hogy segítsenek neked. Szóval, azzal, hogy nem beszélünk nekik, az érzéseiket igyekszünk kímélni. De az is természetes, ha úgy érzed, a küzdelmed miatt csalódnának benned, és bizony egyikünk sem szeret másoknak csalódást okozni, különösen szüleinknek nem. Ebben az esetben az információ visszatartása inkább a saját védelmedet szolgálná. De az is lehet, hogy őket is meg magadat is védeni szeretnéd.

Rövid válaszom arra a kérdésedre, hogy beszélj-e a szüleidnek a küzdelmeidről: „igen”. Valószínűleg nem ezt a választ vártad, de hadd magyarázzam meg.

A szüleid feladata nemcsak az, hogy megvédjenek téged az online szexuális tartalomtól, hanem az is, hogy segítsenek pozitív pozitív módon gondolkodni az Isten által adott szexualitás ajándékáról. Ha nem teszed nyilvánvalóvá a küzdelmedet, a szüleid nem fogják tudni, hogyan közelítsék meg az egészséges szexualitásról vallott elgondolásaidat. A pornó nem egyszerűen erkölcsi szempontból probléma, hanem eltorzítja a magadról és másokról alkotott képet: tárgynak láttatja saját testedet és mások testét, amelyet használni lehet és utána eldobni. Nem beszélni erről a szüleidnek annyit tesz, hogy elveszed tőlük a lehetőséget, hogy helyesen szeressenek és neveljenek az Isten szándéka szerinti szexualitás felé.

A barátaiddal kapcsolatban. Szerintem nagyszerű, hogy van egy csomó barátod, akikkel meg tudod osztani a küzdelmedet! Bizonyára szükséged lesz a barátaidra, hogy beszámolhass nekik magadról, és elég valószínűnek tartom, hogy velük egy más szintű őszinteségre juttok el, mint a szüleiddel. Nekik más szerepük van a felépülésedben, úgyhogy az a legjobb, ha mindenkit felveszel a fedélzetre. Nyilván bátorság kell ahhoz, hogy beszélj erről a dologról a szüleidnek. Talán lesznek majd bizonyos következményei, vagy nem biztos, hogy a fentiek értelmében állnak hozzá a dologhoz, de végül is, mindez megéri annak érdekében, hogy szabad légy a pornó függés kötelékétől. Krisztusban meg fogod találni a szabadságot, és tudsz majd olyan életet élni, amilyent Isten szánt neked, ahelyett, hogy odaláncolva maradnál testek képeihez, melyek azon vannak, hogy lealacsonyítsanak minket 21. századi neandervölgyi emberekké.

Dr. Todd Bowman, Klinikai pszichológiai szaktanácsadó

Vélemény, hozzászólás?