A pornó miatt nem tudok többé a lányok szemébe nézni. Mit tegyek?

A pornó miatt nem tudok többé a lányok szemébe nézni. Mit tegyek?

Jelenleg másodéves vagyok középiskolában, és 8 éves korom óta nézek rendszeresen pornót. A szüleim elég ügyesek voltak, és ellátták a telefonomat egy szűrőprogrammal, de arra nem gondoltak, hogy a régi, nem használt eszközökkel is elérhető a pornó. Azt hiszem, a pornó miatt nem tudok többé a lányok szemébe nézni. Amikor beszélgetek, inkább a szájukat nézem, hogy ne érezzem magam olyan kínosan. Gyűlölöm a pornót, de közben szeretem is. Van ennek valami értelme? Kérem, segítsenek.

VÁLASZ

Azzal kezdeném, hogy a szem valóban a lélek tükre.

Csecsemőkorunkban az arcunktól kb. 35 cm távolságra látunk, és nagyjából ugyanennyire van az édesanya arca a csecsemőjétől, miközben szoptat. A szemkontaktusnak ez a tapasztalata számunkra a másikkal való kapcsolatteremtés első és legalapvetőbb formája.

A kutatások kimutatták, hogy ez az elmélyedés a másik tekintetében csecsemőkorunkban idegrendszeri növekedést idéz elő a jobb agyféltekében, vagyis agyunk azon területén, amelyben a kapcsolati emlékek illetve személyes történetünk tárolódik.

Személyiségünk érzelmi és szellemi oldalának a székhelye ez. Ugorjunk most egyet, és tekintsünk előre az esküvő napjára. A házassági ígéreteket (esküt) igencsak elmélyíti az a képességünk, amikor mélyen házastársunk szemébe tekintünk a sebezhetőség nyitottságával, és úgy lépünk a házasság szövetségébe, hogy szabadok vagyunk a múlt miatti szégyenkezés kötelékeitől.

A pornó egy torz képet fest a szemkontaktus fontosságáról. Egy, a pornó filmekre jellemző dolog, hogy a színésznő a kamerába néz, és nem a másik színészre. Rád néz, aki a képernyő előtt ülsz, ez pedig benned annak hamis érzetét kelti, hogy kapcsolatban vagy, megértenek téged, és hogy vágynak rád. Egy illúzióról van szó; valójában nem rád néz, hanem a kamerába, egy koszos stúdióban, hetekkel, hónapokkal vagy évekkel ezelőtt, több száz vagy több ezer kilométerre tőled.

A rendszeres pornónézés kialakítja a szégyen érzetét, a szégyen pedig az igazi önmagunk takargatásának és rejtegetésének a hajtóereje. Arra gondolok, hogy részben azért vagy képtelen a lányok szemébe nézni, mert a pornó miatt elszoktál attól, hogy valóságos emberekre nézz, részben pedig amiatt a szégyen miatt, amit akkor éreznél, ha valaki meglátna, és ezzel még nagyon sebezhetőséget és még nagyobb szégyent éreznél.

A legjobb módja annak, hogy felhagyj mások tárgyiasításával saját örömszerzésed miatt az, hogy egyenesen a szemükbe nézel.

Ha abbahagyod a pornónézést, kevésbé fogsz szégyent érezni, és így megnyílik az út ahhoz, hogy másokkal a valóság szintjén találkozz, ne csak illúzió szintjén.

Dr. Todd Bowman, Klinikai pszichológiai szaktanácsadó

Vélemény, hozzászólás?