A hatásmechanizmus (cikk)

A hatásmechanizmus

A kioldó (beindító)

Ez az, ami elindítja a vágyat, gondolatot, hogy foglalkozz a pornó tartalmakkal. Egyfajta hiány tapasztalat. Ez lehet fáradtság, magány, kudarc, stressz tapasztalat, vagy egy bizonyos időszak (hétvége, éjszaka, munka vége, stb). Van mögötte egy mélyebb réteg is, aminek valószínűleg nem vagy tudatában: egy olyan lelki seb, amely a mélyben mindaddig dolgozik, amíg szembe nem nézel vele.

Rutinos cselekvésminta.

Ezzel folytatódik a folyamat. Általában az öncsalás belső mondatai következnek. Pl. "Csak néhány videót nézek meg a youtubon. Csak megnézem a facebookos bejegyzéseket. Megnézem, jól működik-e a számítógépem szűrője." Azt veszem észre, hogy 10 perc múlva már nyílt pornóval foglalkozom. Mindenkinek megvan a maga öncsaló mondata. Közben az agyban beindul a dopamin* termelés, nyomában pedig a szexuális izgatottság, ami innentől kezdve igencsak visszafordíthatatlan.

A jutalom.

Vagyis maga az orgazmus. Minden fajta függőség úgy alakul ki, hogy az agy megtanulja azokat a rutinos cselekvésmintákat, amelyek elvezetnek a jutalomhoz, ami egyfajta boldogság-tapasztalat, itt éppen az orgazmus.

______________________

* A dopamin egy olyan neurotranszmitter (hormon), amely az agyban elsősorban a jutalmazásért és a boldogságérzetért felelős. A felszabaduló dopamin elégedettséget vált ki, ezért is emlegetik más néven boldogsághormonként. A dopamin szintje többek között hatással van a hangulatra, a viselkedésre, az energiára és az észlelésre. Az agyban élvezetet, örömet stimulál, hogy motiválja a személyt bizonyos cselekedetek végrehajtására, hogy így még több dopaminhoz jusson; Dopamin felszabadulással jár: bizonyos ételek fogyasztása (cukor, csoki, hamburger), orgazmus, szerelem, semleges cselekvések, amihez az agy örömérzetet társít (motorozás, sport, internetezés), verekedés, valamint bizonyos kábítószerek is dopamin felszabadulással járnak, illetve hatásuk ezekkel egyezik meg. Ezen cselekvések mind alkalmasak függőség kialakítására. Az agyban a dopamin felszabadulás annál nagyobb minél magasabb a jutalom az előre elvárthoz képest. A pornó sokáig fenntartja a dopamin (örömhormon) szintet, mint a kokain. Mivel az agyban sok a dopamin, csökken a receptorok (idegsejtek közötti kommunikációért felelős fehérjék) száma, hiszen nincs rájuk olyan mennyiségben szükség. A pornó-mentes időszakban a receptorok hiánya viszont érzéketlenséget okoz a hétköznapi örömök iránt.

Vélemény, hozzászólás?