Hét szent, aki segíteni fog (cikk)

Íme hét nagy szentnek megragadó története, akik a tisztaságuk, lelkesedésük és hitük révén megélték a kereszténységet.Bármilyen szexuális bűn terhel, kérd ezeket a szenteket, hogy imádkozzanak érted, és látni fogod, ahogy egyre növekszik benned az a belső erő, amely által egyre könnyebben legyőzöd majd a szexuális kísértéseket.

1. Hippói Szent Ágoston

Szent Ágostonnak elég sötét múltja volt, mielőtt átadta életét Istennek. Még a megtérése idején is azon kapja magát, hogy így imádkozik: "Uram, add meg nekem a tisztaságot és az önmegtartóztatást, de még ne most!" (Vallomások, XIII. 7, 17) Szent Ágoston megerősítheti, hogy a függőség mennyire mélyen bele tud ékelődni az ember életébe, de éppen ő mindenki számára kiváló példa arra is, hogy az Úr miként tudja a bűnösöket szentekké tenni... vagy éppen egyháztanítókká, mint Ágostont.

2. Aquinói Szent Tamás

Szent Tamás leginkább a Summa Theologica révén ismert, amely a katolikus tanítás rendszerének összefoglalása, és mindmáig a teológia egyik legfontosabb alapműve. Az ő élete azonban nemcsak a katolikus filozófia és teológia révén ajándék az egyház számára, hanem a tisztaság erőteljes példája is. Rokonai, annak érdekében, hogy eltántorítsák őt a domonkos szerzetességtől, egy prostituáltat vittek a szobájába. Hogy mi történt? Tamás egy égő fahasábbal űzte ki őt a szobájából. Majd a falra egy keresztet rajzolt, és letérdelt elé, hogy imádkozzon. Két angyal jelent meg, és csípője körül egy angyali övet helyeztek el. Attól a naptól kezdve soha nem zavarták őt tisztátalan gondolatok. Aquinói Szent Tamás közbenjárására megkaphatjuk Istentől ugyanazt a buzgóságot és bátorságot, amely megőriz minket a bűntől.

3. Római Szent Ágnes

Szent Ágnes a korai keresztényüldözések idején  született Rómában, és kiemelkedő szépsége miatt sok férfi pályázott rá. Az udvarlóknak általában azt válaszolta: "Jézus Krisztus az egyetlen jegyesem." A férfiak, akiket elutasított, annyira dühösek lettek, hogy bevádolták őt a hatóságoknál, mint keresztény tanok követőjét. Elfogták, és mezítelen testét Róma utcáin hurcolták végig. A legenda szerint azonnal nőni kezdett a haja, hogy betakarja testét, és a férfiak, akik meg akarták erőszakolni, mind megvakultak. Mivel máglyán nem tudták őt elégetni, Szent Ágnes szüzet lefejezték, mint a hit vértanúját.  A fiatal lányoknak, a nemi erőszakot elszenvedetteknek és a tisztaságnak védőszentje.

4. Goretti Szent Mária

Goretti Mária már fiatalkorától kezdve megértette a tisztaság erényének fontosságát. A szomszéd házban lakó Alessandro néhányszor megpróbálta őt elcsábítani, de mivel folyamatosan ellenállt közeledéseinek, megpróbálta őt megerőszakolni. Mária elutasította őt, és azt mondta: "Nem! Ez bűn! Isten ezt nem akarja!" Amikor azt mondta, hogy inkább meghal, mintsem feladja kedvéért a tisztaságát, a támadója tizenegy késszúrással megsebezte. Mielőtt - 11 éves korában - meghalt, Mária megbocsátott Alessandrónak, bár az nem tanúsított bűnbánatot. Míg Alessandro börtönben volt, Mária álmában megjelent neki, és ez az esemény elindította megtérését. Goretti Szent Mária a nemi erőszak áldozatainak, a fiatal nőknek és a tisztaságnak védőszentje. Ez az erényes szent biztosan imádkozni fog a tisztaságodért és azért, hogy legyőzd a szexuális bűnöket.

5. Szent II. János Pál

II. János Pál a következő, mélyreható gondolatokat intézte a függőséggel küszködőkhöz: "Létünk nem a gyengeségeink és kudarcaink összessége, hanem a Mennyei Atya szeretetének teljessége." Szent II. János Pál életműve több, mint húsz Biblia együttvéve, ha az oldalak számát nézzük. Ő volt a legtöbbet utazó pápa (A Föld-Hold-Föld távolság háromszorosát tette meg). Mély tisztelettel volt a művészet, a természet és a jegyesi szeretet iránt. A jegyesi szeretet titkának mély megértése arra ihlette, hogy megírja a Test Teológiája című művét, amely egy beszédgyűjtemény az élet értelmével, az emberi méltósággal és a szexualitással kapcsolatban. János Pál pápának a Szűzanya iránti szeretete tükröződik a mottójában is: "Totus Tuus, Maria" - vagyis "Teljesen a Tiéd, Mária". A Szűzanya oltalma miatt történt, hogy csodálatos módon túlélte az ellene elkövetett merényletet. Ő mondta egyszer, hogy "A tisztaság egy nehéz, hosszútávú ügy... De ugyanakkor a tisztaság a boldogság biztos útja is."

6. Szent Maximilián Kolbe

Amikor Maximilián 12 éves volt, a Szűzanya megjelent neki, és felajánlotta számára a tisztaság fehér és a vértanúság vörös koronáját. Alázatosan mindkettőt elfogadta. Mária iránti odaadása arra ihlette, hogy megalapítsa a Szeplőtelen Lovagja folyóiratot. Miután Auschwitz-ba került, felajánlotta, hogy helyet cserél egy halálra ítélt ismeretlen férfival. Kolbe atya a remény sugara maradt a rabtársai számára, s közben vezette a Szűzanyához végzett imádságot. Két hét éheztetés és szomjaztatás után Kolbe atya utolsóként halt meg. Végül egy halálos injekció okozta halálát. Nem sokkal halála után a drogfüggők védőszentjének mondták őt. Kolbe atyának a Szűzanya iránti odaadása és tisztaságának ajándéka biztosíték arra, hogy az ő imádsága segíteni fog a mai társadalom új drogjának függőségétől - a pornótól - megszabadulni.

7. A Boldogságos Szűzanya

A Szűzanya szándéka az, hogy közösségben legyél Fiával, Jézussal. Meg akar szabadítani a bűn láncaitól, és el akar tölteni téged kegyelmekkel és erényekkel. Az Úr szándékosan megóvta a Szent Szüzet az áteredő bűntől, hogy ő legyen, aki világra hozza a Megváltót. Isten Máriát ajándékként teremtette számunkra. Mint az összes szent Királynője, ő minden egyes ember védőszentje, és közbenjáró mindenféle megpróbáltatásban. A rózsafüzér a mai idők nagy fegyvere, és hatékony a tisztaság elleni kísértésekkel vívott küzdelemben. A Szűzanyának tett felajánlás alapvető fontosságú a tisztaság elérésében. Megteheted ezt egyszerű szavakkal, például így:

"Szűzanya, a te Szeplőtelen Szívedbe helyezem magamat: testemet, lelkemet, értelmemet, emlékezetemet, minden képességemet, egész lényemet. Kérlek, Te változtass át engem, hogy elérhessem a tökéletes tisztaságot testben és szívemben. Tudom, hogy ez egy hosszú út, de egészen megbízom anyai szeretetedben, és tudom, hogy benned nem fogok csalatkozni."

Vélemény, hozzászólás?