Hogyan álljak ellen? (cikk)

Hogyan álljak ellen?

1. Mélyítsd el imaéletedet

Előszöris, el kell mélyíteni imaéletedet. Az ima alapvető fontosságú azok számára, akik ki akarnak tartani a tisztaságban. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy gyakran vegyél részt szentmisén, járulj szentgyónáshoz minden egyes elesésed után, vedd komolyan a rózsafüzér imádságot, és alakíts ki élő kapcsolatot Szent Józseffel. Nagyjából ez a győztes csapássorozat a kísértés legyőzésére.

2. Kerüld a kísértést

Tegyél meg mindent, hogy elkerüld a bűnt alkalmát. Ha vannak pornó újságaid vagy videóid, azonnal szabadulj meg tőlük. Mivel az internet is problematikus ebből a szempontból, az a legkevesebb, hogy egy szűrőprogramot telepítesz rá. Azt is átgondolhatod, hogy esetleg teljesen kizárod az internetet egy időre, vagy minimális web hozzáférést engedélyezel magadnak.

Ezekhez ötleteket itt találsz: Internet szűrés

A másik hatékony stratégia: helyezz el megszentelt tárgyakat és képeket ott, ahol azelőtt a pornóképek voltak. Ha az internetről van szó, helyezz el egy feszületet, vagy a Szűzanya képét a számítógéped mellett, illetve háttérképként. Vess keresztet és hintsd meg magad szenteltvízzel, amikor kísértés alatt vagy. Avilai Szent Teréz mondja: "Gyakran tapasztaltam, hogy kevés olyan dolog van, amitől az ördög annyira fél, mint a szenteltvíztől." [1]

3. Ne egyedül küzdj

Találj valakit, akivel őszintén meg tudod osztani ezt a szokásodat, és akivel szemben kész vagy felelősséget vállalni tetteidért. Egy pap, családtag, ifjúsági vezető, egy jóbarát nagy valószínűséggel kész lesz segíteni téged, hogy győzz ebben a harcban. A Szentírás is azt mondja: "Jobb tehát, ha ketten vannak együtt, mintha egy van egyedül, mert társaságukból hasznuk van. Ha egyikük elesik, a másik felsegíti. De jaj a magányosnak, mert ha elesik, nincs, aki felemelje! ... Ha eggyel el is lehet bánni, ketten azonban ellenállnak neki; a hármas kötél pedig el nem szakad egyhamar. (Préd 4,9-12)

Jó, ha ez a bizalmi személy egyben olyan ember, aki példaként szolgálhat neked arra nézve, hogyan bánj a másik nemmel. A férfiakkal kapcsolatban mondja Szent II. János Pál pápa: "A férfiaknak tanítani kell, hogyan szeressenek, mégpedig nemes módon. Mélyreható ismeretet kell kapjanak arról az igazságról, hogy a nő egy személy, és nem csupán tárgy. [2]

4. Ismerd meg belső indításaidat

Ismerd meg a mozgatórugóidat, hogy leküzdhesd a szokást. Csak azért szeretnéd legyőzni a kísértést, mert zavarbaejtő a szokásod, vagy mert félsz, hogy rajtakapnak? Állíts magad elé magasabbrendű motivációt, vagyis a szeretet miatt igyekezz legyőzni ezt a problémát. Isten iránti szeretetből tedd, és hogy méltóvá tedd magad jövendőbeli kedvesed számára.

Amikor valaki pornót néz, egy bizonyos szinten szeretetet keres. Ez egy képtelen próbálkozás, hogy odaadd magad és befogadd a másikat. Úgy tűnhet, hogy ezek a fantáziák egyedül a tieid, valójában millió más ember hasonlókat érez e képek láttán. Ha valaki vágyik a szeretetre, arra kell törekednie, hogy elérje az önzetlenséget, amely képesség teszi arra, hogy helyesen szeresse a másikat. A pornótól való megszabadulást nem úgy kell tekinteni, mint veszteséget, hanem mint az önzetlenségben való növekedés lehetőségét.

Ha fiatal férfi vagy, képzeld el, hogy megtaláltad álmaid nőjét, és feleségül vetted. Amint karjaidban átviszed őt a nászutas lakosztály küszöbén, karjait nyakad köré fonja, mélyen a szemedbe néz, és elsuttogja, mennyire izgatott. Elmondja, hogy egész életében erre a napra várt, és hogy még különlegesebbé tegye, férfiak ezreinek pornó képeit nézegette az interneten. Valószínű, hogy leejtenéd őt a földre. Látod, a kedvesünkre nemcsak testünkben kell várnunk, hanem gondolataink szintjén is.

A szeretet érdekében dobd ki a pornóújságokat, weboldalakat és videókat. Ha a házasság szentségére vagy meghíva, vajon nem méltó-e jövendőbeli jegyesed arra, hogy egyedül őt vágyjad-várjad látni inkább, mint hogy értelmedet más nők testének látványával töltöd be?

Ha kitartasz a tisztaságért vívott harcban, a vágy, hogy pornót nézz, el fog múlni. A szexuális vágy nem fog kihalni benned, de amikor látod, hogy másokat megaláznak (ez a pornó), nem gerjedelmet fogsz érezni irántuk, hanem szánalmat. Sok ember nem fogja fel, hogy a tisztaság erényének nem az a célja, hogy kiiktassa szexuális vágyat, vagy hogy az ember ne legyen érzékeny a másik személy vonzó voltára. A tisztaság erénye inkább megnyitja a szemeket a másik ember teljes szépségére, így már nemcsak testrészeket lát.

C. S. Lewis szavaival, "A kéjvágy egy gyenge, szegényes és nyöszörgő, suttogó valami, összehasonlítva annak a vágynak erejével, amely akkor ébred fel, amikor a kéjvágy meghalt." [3] Amikor kidobod a pornót és elhatározod, hogy szeretni fogsz, látni fogod, hogy a pornó múló kielégítése nem más, mint egy illúzió, amely mindent ígért, de nem adott semmit.

Mit tehetsz másokért?

Oszd meg ezt az oldalt a közösségi médián, hogy barátaid is bátorítást kapjanak

Vélemény, hozzászólás?