Vágyunk az intimitásra

Vágyunk az intimitásra

Talán a legmélyebb és leggyakoribb elindítója, kioldója a pornó és önkielégítés felé mutató hatásmechanizmusnak a gyengédségre vagy más szóval az intimitásra való vágyakozásunk.

Ez a vágy teljesen természetes, az emberségünkkel jár együtt, Isten teremtette belénk. Egy hosszú nap vagy kimerítő munka után, egy-egy kudarcélmény után teljesen természetes, hogy az ember vágyik a gyengédségre: arra, hogy valaki megértse, közel legyen hozzá, jelenlétével megnyugvást, biztonságot és új reményt adjon. Mielőtt azonban ezt a mély vágyunkat képesek lennénk tudatosítani és megfogalmazni, könnyen lehet, hogy már régen beindultak az ismétlődés által agyműködésünkben rögzült minták. Egyszerűbben fogalmazva: mielőtt észbe kapnánk, mi is történik velünk a lelkünk mélyén, azt vesszük észre, hogy máris az intimitás olcsó formáihoz folyamodtunk – ti. a meztelenség szelídebb változataihoz, aztán a pornóhoz, majd az önkielégítéshez. Az ismerős sorrendben.

Nézzük meg közelebbről, mi is az intimitás, és hogyan lehet azt tudatosan megélni.

1. Önmagammal. Az "intimus" latin szó, és azt jelenti: legbelső. Az "intimitás" – kifejezés ennek nyomán alakult ki és jelentése: a legbelső lényem megmutatása, feltárása valaki előtt, azzal az igénnyel, hogy a másik is ugyanígy legyen jelen számomra. Itt valósul meg igazán az, amit kapcsolatnak nevezünk, ami számunkra életadó.

Ahhoz, hogy önmagamat feltárjam a másik előtt, először természetesen nekem kell barátságban lennem legbenső énemmel. Először otthonosan kell mozognom a különféle érzéseim, vágyaim világában. Ha már érzéseim és vágyaim jelenlétét lelkemben el tudom fogadni anélkül, hogy elítélném magam, akkor már intimitásban vagyok saját magammal. Egyszerűen tudom ezeket nézni és "ismerősökként" kezelem. Ez már egy nagy megnyugvást képes adni, esetleg teljesen erejét is veszti a pornó és önkielégítés kísértése.

2. Másokkal. Az első lépés mindig önmagunknál kezdődik. De utána el kell indulni és kiépíteni barátságot másokkal, ahol biztonságos és bizalommal teljes légkörben meg tudom osztani, mi történt velem nap mint nap. Milyen érzések és vágyak mozgatnak. Az ilyen barátságban, vagy még inkább közösségben megtapasztalhatom az igazi intimitást, gyengédséget, amire igazából vágyom.

3. A környzettel. Az intimitás együttlétet jelent a körülöttem levő valósággal is. Érdemes megismerni azt a gyakorlatot, amit az egyház szemlélődésnek nevez. Ez lassan, de alaposan és hatékonyan alakítja gondolat- és érzésvilágunkat.

4. Istennel. A teremtő Istennel való közösség olyan alap, amelyre épülhet minden más intimitás. Ha ugyanis tudom, hogy Isten irgalmas hozzám és megbocsátja megbánt bűneimet, akkor szabaddá válok a szégyentől. Isten ugyanis különválasztja a bűnömet és a személyemet. A személyemet mindig szereti és egy pillanatig sem veti meg. Természetesen hit nélkül is szabaddá válhatok a pornó és önkielégítés rabságából. Igazán szabaddá viszont akkor válok, amikor megtapasztalom a bűneim bocsánata feletti örömet. Ez a teljes gyógyulás nagyon fontos része.

Az intimitásnak mind a négy dimenziójának tudatosabb megéléséhez sokat segíthet Jean-Yves Leloupe: A hészükhaszta imamód könyvecskéje (innen letölthető – összesen 10 oldal).

Vélemény, hozzászólás?