Eldöntöttem, hogy abbahagyom a pornózást. Milyen tünetekre számítsak a leszokás folyamatában?

Már 5 hete annak, hogy eladtam a számítógépemet (el kellett adnom), és ezzel együtt pornót se néztem már 5 hete. Van egy ipad-em, amit nagyszerű webszűrővel láttam el, viszont néha még engedek az önkielégítés kísértésének, a facebookos képeket nézegetve. Jelenleg 2 hete tiszta vagyok. Egy lelkileg támogató környezetben élek, és van egy nagyszerű lelkivezetőm. Arról szeretnék kérdezni, hogy mik a felépülés stádiumai, hogy valamennyire készülni tudja rá.

Hallottam különböző fázisokról, köztük a "mézeshetek" fázisáról (amit már megtapasztaltam, de túl vagyok rajta - J), most úgy érzem, abban a fázisban vagyok, amikor igyekszem elnyomni a test szükségleteit. Úgy tudom, vannak további fázisok is, amikor bizonyos elvonási tünetek is jelentkeznek (nem tudom, hogy ez pontosan mit jelent). Régebben hetente néztem pornót, nem naponta. Valaki fel tudná nekem vázolni, hogy nagyjából miből áll a felépülés folyamata?

Kérnék egy imát is magam részére! Isten áldjon benneteket!


VÁLASZ


Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert több felépülési modell is létezik, és mindenki a saját tempójában halad előre a felépülés útján.

Hozzám Dr. Patrick Carnes modellje áll közel, ez a felépülést 6 lépésben vázolja fel:

1. A közelítés fázisa

Ebben a fázisban a függőkben tudatosul, hogy egy problémával állnak szemben, de még félnek attól, hogy segítséget kérjenek. Megpróbálják abbahagyni a pornónézést és/vagy a maszturbálást, azonban nem sok sikerrel. A próbálkozásaik nem jutnak tovább nagy lélegzetű nekifutásoknál. Néhányan már kérnek segítséget is, de gyorsan bátorságukat vesztik és abbahagyják, mert nem tapasztalnak azonnali sikert. Van, aki bagatellizálja a problémát. Ez a fázis eltarthat kb. 2 évig.

2. Krízis/Döntés fázis

A függő személy végül elismeri, hogy a problémája komoly. Életmódjának következményei teszik ezt nyilvánvalóvá számára, pl. elveszíti a munkáját, tönkremegy a házassága, adósságba keveredik. A függő rájön, hogy ez így nem mehet tovább. Általában ilyenkor szokott segítséget kérni. Ez a fázis nagyjából 3 hónapig tart.

3. Sokk fázis

Ez az érzelmi pusztaság, az irányvesztés ideje, az ember megpróbál úrrá lenni az okozott károkon. Jelentkezhetnek elvonási tünetek, mint pl. fejfájás, hasfájás, depresszió, szorongás, belső zűrzavar, figyelemzavar. Esetenként harag támad benne a korlátok miatt, amelyet a terapeuták vagy szerettei felállítottak. Amikor a függő személyek csatlakoznak egy terápiás csoporthoz, megtapasztalják a feltétel nélküli szeretet és odatartozás érzését. Ez, valamint a tudat, hogy nem kell többé kettős életet élniük, megkönnyebbülést jelent számukra. Rájönnek, hogy jó döntés volt rálépni a felépülés, gyógyulás útjára. Ez a szakasz körülbelül 8 hónapig tart.

4. Gyász fázis

Ez az időszak a mély veszteség és szomorúság ideje lehet a függő személy számára. Szomorúság tölti el amiatt, hogy a rutinos cselekvésminták (pornózás és önkielégítés), amelyeket korábban igénybe vett, hogy érzelmi mélypontjaiban enyhülést találjon, nem elérhetőek többé. Gyászolja mindazt a veszteséget is, amely a függőség következménye lett. Ilyenek a munkahely elvesztése, házasság vagy kapcsolat elvesztése, a pornóra költött pénz és az idő, amelyet családjával tölthetett volna ahelyett, hogy pornót nézett. Ez a szakasz 4-8 hónapig tart.

5. A felépülés fázisa

Ezt az időszakot jellemzi a józanság, a megújult belső élet és személyes növekedés. A függő személy felfedezi, hogy újra képes örülni. Személyes felelősséget vállal élete minden területén. Többet törődik önmagával. Képes tudatosítani és kifejezni igényeit, és egészséges utakat használ azok kielégítésére. Van, aki elkezd ilyenkor egy célt megvalósítani – pl. egy projektet, vagy elindul, hogy megszerezzen egy tanulmányi fokozatot. Figyel rá, hogy egészséges kapcsolatokat alakítson ki és tegye magát kiszámíthatóvá. Ez a fázis 18-36 hónapig tart.

6. A növekedés fázisa

A függő személyt megerősíti saját felépülésének tapasztalata. Képes igazi empátiára és együttérzésre saját magával és másokkal kapcsolatban. Egyre inkább tudja értékelni a jól működő kapcsolatokat és azok határait. Régi kapcsolatai átalakulnak vagy megszűnnek. Új kapcsolatok születnek, amelyeknek figyelmet szentel. Izgalmas személyes növekedés időszak ez a függő személy számára. Van, aki új kezdeményezésekbe fog, hogy jobbá tegye saját és mások életét. Megszületik benne a vágy, hogy segítsen másokat, akik a függőség csapdájába estek. Ez a szakasz élethosszig tart.

Hogy valakinek mennyi időt vesz igénybe végigjárni ezeket a fázisokat, attól függ, milyen mélyen érintette őt a függőség, és hogy érzelmileg mennyire sérült. Van, aki néhány hónap alatt kijön a függőségből, másoknak viszont néhány évre is szüksége lehet. Fontos tudni: a tény, hogy eszközeiden van szűrő, vagy hogy mindenestül megszabadulsz ezektől, még nem jelent felépülést. Ez csak azt mutatja, hogy leszálltál a hullámvasútról. A szexuális magatartásaidat úgy kell nézned, hogy azok mélyebb, érzelmi sebek tünetei. Amíg ezek a sebek nincsenek megnevezve, és amíg be nem gyógyulnak, a valódi felépülés nem következhet be.

A hatékony felépülési programhoz hozzátartozik a tanácsadás (lelkigondozás), 12-lépéses csoportok, bizalmi társak (accountability partners), a szexualitás tanulmányozása, spiritualitás és az erényben való növekedés. Ha ezek mind helyet kapnak a folyamatban, elérhető az egészséges és tartós felépülés.

 

Vélemény, hozzászólás?